Opbrengst uit gin voor ex-kindsoldaten

22/02/2018 18:01

D-day Gin
Burgemeester en regisseur Kenneth Taylor in spoor van familie

Het mag een vreemde combinatie lijken – gin en ex-kindsoldaten. Maar voor Kenneth Taylor, de burgemeester van Wichelen en producent van D-Day Gin, is het een evidentie.

“Het idee ontstond in 2013 in Oeganda toen ik een bezoek bracht aan het project van de vzw Kindsoldaten,” zei hij aan de pers.

“Ik reageerde nogal sterk op de malariapillen. Voor mij was er maar een mogelijk alternatief: gin en tonic drinken. Een trucje dat mijn grootvader als Brits soldaat ook toepaste tijdens Wereldoorlog II in het noorden van Afrika. De kinine in de tonic zorgde voor bescherming tegen een beet van de malariamug.”

Taylor, die als regisseur het afgelopen jaar de wereld rondreisde in het kielzog van Jani Kazaltzis, wil met zijn gin eerbetoon brengen aan zijn overleden grootvader en oorlogsheld, Albert Taylor, die als Brits soldaat diende onder Generaal Montgomery en graag gin dronk.

Tijdens de bevrijding van Vlaanderen en Serskamp werd Albert verliefd op Helena Van der Eecken, Kenneths grootmoeder. Na de oorlog keerde hij terug naar Serskamp en huwde Helena. “Ik ben bijzonder trots dat hij als 20-jarige zijn leven waagde voor onze vrijheid. Daarom is de slogan van onze gin ook The Taste of Freedom,” verklaarde Kenneth.

D-Day Gin is gemaakt van kruiden uit alle plaatsen in de wereld waar Albert Taylor voor vrijheid vocht: coriander uit Egypte, rozemarijn uit Italie, jeneverbes uit Duitsland.  Het etiket vertoont de foto van Albert Taylor en een dogtag, zoals de soldaten tijdens de oorlog droegen om hun identiteit bekend te maken.

De vzw besliste om met de opbrengst van de gin het schoolpakket van de kinderen in het sponsoringprogramma uit te breiden. Meisjes krijgen voortaan een pakket Afripads – uitwasbaar maandverband speciaal gemaakt voor de omstandigheden in Afrika.  Het maandelijkse ongemak is namelijk een van de voornaamste redenen waarom veel meisjes regelmatig afwezig zijn of afvallen van de middelbare school.

In Noord-Oeganda reageerden ze alvast enthousiast op het voorstel. “De prijzen van maandverband rijzen de pan uit. Het toevoegen van Afripads neemt een grote last weg van de schouders van deze meisjes,” reageerde Angela Atim, voormalig Aboke meisje en winnaar van de  Marsh Award for Peace Making and Peace Building.

“Dank voor de steun die jullie geven aan deze kinderen. Zij zullen hier erg dankbaar voor zijn. Dit is bijzonder nuttig,” aldus Janet Arach, mede-oprichtster van de lokale NGO Watye Ki Gen, die zich het lot aantrekt van voormalig ontvoerde en verkrachte meisjes.

Ga terug